Meet the team: Zeb

Wat is je rol binnen Skills & Brains?

“Ik ben sportief verantwoordelijke. Mij zie je op het veld aan de slag gaan met onze talenten, daarnaast breng ik samen met het team de workshops en lezingen.”

Wat heb je met voetbal?

“Een betere vraag is “wat heb je niet met voetbal?”. Ik ben opgegroeid in de topsportwereld. Op mijn dertiende ging ik op internaat dat gekoppeld was aan de topsportschool in Leuven. Van Leuven ging het later naar de topsportschool in Wilrijk.  Trainingsweken van 18uur waren geen uitzondering voor mij. Ik doorliep de jeugdopleiding van R.Antwerp.F.C. , KV Mechelen en speelde voor de nationale jeugdelftallen U16-U17. Door een combinatie van motivatieverlies door externe factoren en blessureleed stopte ik met voetbal en maakte ik kennis met coaching en talentontwikkeling.”

Skills of brains?

“Mijn voorkeur gaat uit naar skills. Skills is meer dan het gekende straatvoetbal, het zijn vaardigheden die ervoor zorgen dat je een bepaald voetbalprobleem kan oplossen, zoals het uitschakelen van de rechtstreekse tegenstander in de 1vs1. Baas over de bal (en lichaam) is baas over de situatie. Spelers die technisch superieur zijn ten opzichte van hun rechtstreekse tegenstander zorgen voor het verschil in de wedstrijd. Het aanleren van de skills doe ik op 3 verschillende manieren: Impliciet – Differentieel – Met externe focus.” 

Welke rol speelt mindset in een ontwikkeling?

“Mindset beïnvloedt voor een groot deel het leervermogen. En net dat leervermogen proberen wij te beïnvloeden door onze omgeving aan te passen aan de speler. Groeimindset of anders gezegd, het geloof in ontwikkeling, is een groot onderdeel binnen onze visie. Het hoeft dus ook niet te verbazen dat je het principe van ‘groeitaal‘ in al mijn coaching zal horen terugkomen. Talent is veel meer dan het aangeboren onderdeel. Spelers met een groeimindset zetten door, kunnen omgaan met tegenslag, zien feedback als leermoment, …”